Fundatorzy

Poznajmy się bliżej i zobacz kto stoi za Fundacją WhyNot.

Marian Rojek

Przewodniczący Rady Fundatorów

Moja kariera zawodowa zawsze była związana z nowoczesnymi technologiami medycznymi. Początkowo specjalizowałem się w technologiach obrazowania radiologicznego. W latach 80-tych miałem przyjemność współtworzyć bardzo nowoczesne szpitale w Katowicach (CSK i Szpital Górniczy), w Zabrzu (WOK Prof. Zbigniewa Religi) oraz w Jastrzębiu Zdroju. Tworzyła się wtedy nowa rzeczywistość, następowała transformacja ustrojowa, otworzył się niespodziewania tzw. „zachód”. Rodziła się w nas nowa świadomość społeczna, chęć pomagania własnemu krajowi.
Jako samozwańczy wolontariusz przywiozłem z Anglii i zainstalowałem w Polsce kilka systemów radiologicznych jako dary miasta Nottingham dla „wyzwolonej” Polski. W kolejnych latach zdobyłem ogromną wiedzę radiologiczną (sprzętową), szkoląc się intensywnie przez wiele lat w przeróżnych krajach europejskich. Kolejnym etapem rozwoju zawodowego była wieloletnia przygoda z kardiologią interwencyjną i kardiochirurgią we współpracy z Polsko-Amerykańskimi Klinikami Serca.
Od 2015 roku jako TURBOWOLONTARIUSZ współtworzyłem w Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci „Świetlikowo” unikalne Centrum Opieki Dziennej dla dzieci nieuleczalnie chorych. Projekt zrealizowany w ekspresowym tempie, pomimo kompletnego braku pieniędzy, ale z ogromem chęci, zapału i oddania. Ogromnym wsparciem okazały się wykreowane przeze mnie wydarzenia „Giganci dla Świetlikowa” – koncert rockowy w Spodku, cykliczne turnieje piłki nożnej rozgrywane na stadionie GKS Tychy oraz turnieje siatkarskie.

Anna Gibas

Prezes Zarządu

Posiadam wyższe wykształcenie i prawo wykonywania dwóch zawodów: fizjoterapeuty i pielęgniarki. Uzyskałam również tytuł specjalisty w dziedzinie pielęgniarstwa epidemiologicznego a w ramach studiów podyplomowych ukończyłam przygotowanie pedagogiczne. Dorastałam i wychowywałam się na wsi, w malowniczej scenerii rzeki Warty. Pomaganie i zaangażowanie społeczne jest integralną częścią wiejskiego życia. Wzrastając wśród takich wartości siłą rzeczy przeniosłam je dalej do swojego dorosłego życia. Od dwudziestu lat mieszkam w Zabrzu. Od momentu związania się zawodowo z Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu i Oddziałem Transplantacji Płuc, promuję ideę świadomego dawstwa i transplantacji narządów, biorąc udział w licznych kampaniach, prelekcjach i spotkaniach na terenie całego kraju. Wspieram, bardzo mocno, osoby chore na mukowiscydozę uczestnicząc w corocznym biegu charytatywnym „Bieg po oddech”.

W 2019r. z rąk Prezydent Miasta Zabrze otrzymałam tytuł Wolontariusza Roku 2019 oraz byłam nominowana w plebiscycie „Dziennika Zachodniego” do tytułu Osobowość Roku 2019 w kategorii Działalność społeczna i charytatywna.

Bogusław Brzęk

Vice-przewodniczący RF ds. Ambasadorów

Posiadam wykształcenie wyższe. O profilu medycznym i technicznym. Od 18 lat związany jestem z branżą medyczną. Od 10 lat łączę medycynę z nowymi technologiami. Od 8 lat rozpoczeła się moja droga w Fundacjach:
Od wspierania finansowego na akcjach fundacyjnych , przez pomoc w akcjach, po organizację wydarzeń fundacyjnych wszelkich wymiarów.
Od małych ważnych spotkań po wielotysięczne imprezy, koncerty.
Łączenie potrzeby pomagania potrzebującym z chęcią przebywania z pozytywnie nastawionymi osobami do pasji którą jest muzyka tworzona przez Artystów.
Wielką wartość stanowi dla mnie uśmiech drugiego Człowieka w wielu wypadkach potrzebującego pomocy medycznej.
2020 to rok wielu wyzwań i problemów ale też linia startu Projektu „Why not” w Zespole ludzi chcących zmienić los Potrzebujących.
Wiele pomysłów chcemy zrealizować dla dobra drugiego człowieka: cierpiącego, słabszego ale mającego prawo do uśmiechu i szansy na pomoc.

Olga Ślusarczyk

Vice-przewodnicząca ds. PR

W Fundacji Olga jest odpowiedzialna za projekty społeczne oraz eventowe
Od zawsze chciałam być lekarzem, ale moja droga zawodowa skręciła w stronę marketingową i modową. Jestem właścicielem marki MUUkreacje.pl w której szyjemy na wymiar odzież damską z materiałów w autorskie printy, które leczą kobiece umysły z posranych myśli typu ( za stara, za gruba, za niska, za małe… za duże… mi się nie uda… nie nadaję się i 1356 temu podobnych )
Prywatnie jestem przeszczęśliwa z faktu przekroczenia 40tki, dzięki której robię już tylko i wyłącznie rzeczy które chcę a nie te które MUUszę. Stąd ochocze przystąpienie do współtworzenia Fundacji Why Not?

Wychowałam dwóch wspaniałych, empatycznych i przystojnych synów. Od ponad 20 lat tworzę nietuzinkową rodzinę z sobowtórem Bruce Wilisa. To On zawsze mi powtarzał, że zamiast tworzyć markę odzieżową powinnam otworzyć Fundacji, bo pomaganie innym od zawsze było dużą częścią mojej drogi zawodowej. Od 2006 regularnie wspomagam akcje charytatywne… nie jest to miejsce na wspominki wszystkich osób które było mi dane poznać choć przez krótką chwilkę… ale jedno co jest pewne, że będę o nich pamiętać zawsze. Do tej pory udało mi się z sukcesem zorganizować takie akcje jak „ Przebudzenie z Kasią Pawluś”, współtworzenie „Świetlikowa” w Tychach oraz organizacja wielkiej gali otwarcia, Wielki pokaz mody dla Zosi Nowak ( który się nie odbył z powodu lockdownu ale pieniądze z biletów trafiły do Zosi 😊) zbiórka na nowy wózek pneumatyczny dla jednego z podopiecznych Świetlikowa… i wiele innych, dzięki którym nauczyłam się, że w życiu nic nie przychodzi łatwo, ale jeśli się tylko chce to MOŻNA …BO … WHY NOT???

Magdalena Porębska

Odpowiedzialna za projekty medyczno naukowe

Jestem lekarzem pediatrą i neonatologiem czyli ścisłe związana z medycyną która jest moim zawodem i pasją albo raczej pasją i zawodem. Traktuje życie jak wyzwanie do zdobywanie wiedzy teoretycznej i praktycznej w różnych dziedzinach, stawiania sobie nowych zadań i celów i realizowania w miarę lub ponad możliwości.

Marek Barański

Projekty Sponsorskie/Ochrona Środowiska

W odróżnieniu od większości fundatorów, moja przygoda z medycyną jeszcze się nie zaczęła. No może w zakresie korzystania z najnowszych osiągnięć medycyny to tak, ale poza tym to świat dla mnie nie znany. Jednak jest coś co mnie przyciągnęło do tej grupy zapaleńców – medycyna to przede wszystkim pomoc chorym i cierpiącym. A to z kolei jest mi bliskie, nie chcę żyć w świecie, w którym człowiek jest niechętny drugiemu człowiekowi, w świecie opanowanym jedynie wizja „mieć”, a nie „być”. Szacunek dla drugiego człowieka, to podstawa mojego życia.
Zawodowo jestem od wielu lat powiązany z szeroko pojętym światem elektryki i energetyki. Od ponad 30 lat pracuję jako menedżer w firmach produkcyjnych. Jestem odpowiedzialny z obecność produktów na rynku, na budowaniu świadomości ich obecności, a także na budowaniu potrzeby ich posiadania i użytkowania. I to zarówno pod kątem funkcjonalności, ale także pod kątem cech związanych z ochrona środowiska naturalnego, co jest niezmiernie ważne w obecnym świecie, tak zdecydowanie kroczącym w stronę katastrofy ekologicznej,
Wierzę, ze moje predyspozycje, podparte wieloletnim doświadczeniem zawodowym, wspierane przez tych pozytywnie zakręconych fundatorów, pozwoli na realizację naszych celów, jakie FUNDACJA WHY NOT postawiła przed sobą.

Maciej Lewko

Odpowiedzialny za projekty prawne

Jestem adwokatem z przeszło 10-letnim stażem.
Od lat wspieram działalność różnego rodzaju fundacji, zarówno pod kątem prawnym, jak również w praktyce, poprzez udział w organizowanych przez te fundacje wydarzeniach.
Możliwość uczestnictwa w Fundacji WHY NOT jest dla mnie wyzwaniem, jednak perspektywa realizacji celów Fundacji oraz współpracy z tworzącymi ją ludźmi – ogromną wartością.
W ramach Fundacji WHY NOT będę się starał wkomponować szalone pomysły oraz kosmiczne projekty jej uczestników w otaczające nas ramy prawne, co wymaga kreatywnego podejścia do prawa, ale … dlaczego nie?
W wolnych chwilach gram, słucham, czytam.

Beata Chrobak

Odpowiedzialna za sprawy formalno księgowe

Od prawie 30 lat w różnej formie prowadzę Biuro Rachunkowe DOKUM w Tychach. Jestem doradcą podatkowym wpisanym na listę KRDP POD NR 03918. Posiadam wykształcenie wyższe prawnicze, administracyjne, oraz ukończyłam stosunki międzynarodowe, kierunek -prawo międzynarodowe. Przez kilka lat związana byłam z telewizją TVS, gdzie prowadziłam autorski program ” Kącik podatkowy Beaty Chrobak”. Również od 2015 współpracuję z Fundacją Międzynarodowy Inkubator Przedsiębiorczości w Warszawie. Dzięki tej współpracy brałam udział w akcji na rzecz Fundacji Ewy Błaszczyk ” A Kogo? „, akcji na rzecz wspierania kardiochirurgii prof. Religi, oraz ” S.O.S.- Wioski Dziecięce”. Obecnie w pracy zawodowej zajmuję się doradztwem podatkowym. Współpracuję też z czasopismem ” Lady' Club” w Bielsku-Białej. Prywatnie kocham podróże i zwierzęta. Staram się wspierać Tyskie Schronisko dla Zwierząt, przekazując potrzebne rzeczy szczególnie dla zwierząt na okres zimowy.

Krzysztof Milewski

Odpowiedzialny za projekty medyczno-naukowe.

Z wykształcenia jestem lekarzem i fizjoterapeutą. Obecnie pełnię funkcję ordynatora Oddziału Kardiologii Polsko-Amerykańskich Klinik Serca i dyrektora Centrum Kardiologii i Kardiochirurgii w Bielsku-Białej. Ponadto, koordynuję prace Centrum Badawczo-Rozwojowego American Heart of Poland S.A, jestem również pracownikiem naukowym na Katedrze Fizjoterapii w Chorobach Wewnętrznych, Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach.

Na co dzień pomagam pacjentom z chorobami serca, wykonując u nich m.in. małoinwazyjne zabiegi angioplastyki w chorobie wieńcowej oraz zabiegi przezskórne w wadach strukturalnych serca. Kontynuuję rozwój zawodowy odbywając specjalizację z medycyny sportowej (Galen, Bieruń).  Jestem autorem licznych grantów i publikacji, prowadzę badania kliniczne i przedkliniczne obejmujące nowoczesną farmakoterapię oraz wyroby medyczne. Dzięki prowadzonej przez wiele lat działalności badawczo-rozwojowej w firmie AHP SA oraz w Skirball Center for Cardiovascular Research w Nowym Jorku pomogłem wprowadzić do codziennej praktyki klinicznej wiele nowoczesnych technologii medycznych.

Ponieważ ciągle poszukuję nowych wyzwań, nuda jest mi obca, a jednym z celów w moim życiu jest pomaganie innym, postanowiłem zmierzyć się z wyzwaniami jakie stawia Fundacja WhyNot oraz podjąć współpracę z jej fantastycznym Zespołem.

Struktura organizacyjna

Chcesz do nas dołączyć?

Większość naszych działań i projektów jest bardzo ambitnych, dlatego potrzebujemy jak najwięcej dobrych dusz do  pomocy. Jeśli chcesz do nas dołączyć napisz do nas

Dołącz do nas

Osocze.org

Stworzyliśmy miejsce, które łączy „Ozdrowieńców” z osobami, które potrzebują osocza, aby pomóc w leczeniu z COVID-19.
Sprawdź

Skontaktuj się z nami.

Jeżeli chcesz wspomóc naszą fundację, lub dowiedzieć się więcej poniżej znajdziesz kilka sposobów kontaktu z nami.

ul. Gawronów 22, Katowice, 40-527

Zadzowoń: +48 509 413 341